22 April 2011

Puding Baulu Raja

Hiasan masih sama saperti menghias PDR cuma dihias atas bahulu dan dituangkan kuah sebelum dihidang.

Bahan-bahan

  • 225g tepung gandum
  • 200g gula halus
  • 8 biji telur

Cara memasak

  • Pukul telur bersama gula sehingga kembang. Masukkan tepung ke dalam bancuhan itu dan kacau perlahan sehingga sebati.
  • Sapukan loyang pembakar dengan sedikit marjerin. Masukkan adunan yang telah dipukul ke dalam loyang dan bakar pada suhu ketuhar 175°F sehingga masak.

Bahan-bahan untuk Kuah Puding

  • 250g gula
  • 1 tin (410g) susu cair/sejat
  • Air sebanyak ½ tin susu
  • 3 biji kuning telur
  • Sedikit esen vanila
  • Daun pandan – disimpul
Cara Memasak

  • Pukul kuning telur bersama susu dan air. Tapis dan kemudian campurkannya bersama gula. Kacau sehingga sebati.
  • Masukkannya di dalam periuk bersama daun pandan dan masak di atas api kecil sehingga pekat. Kacau selalu supaya tidak bergentel.
  • Angkat dari api apabila sudah pekat dan tuangkan ke dalam mangkuk yang lain untuk disejukkan. Masukkan esen vanila.

Cara Menghidang

  • Hiaskan bahulu dengan buah prun, ceri dan urat emas di dalam mangkuk puding dan tuangkan kuah puding ke atasnya sebelum dihidangkan.

No comments:

 

blogger templates | By Royal Pudding