- 700g atau ½ ekor ayam
- 50g air asam jawa
- 1 biji buah keras
- 2.5sm halia
- 2.5sm kunyit hidup
- 100g bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 1sm lengkuas
- 10g lada kering
- 2 batang serai – dititik
- 2 cawan santan
- 1 sudu teh halba
- Garam dan gula
Cara memasak
- Masak bahan-bahan kisar bersama santan, serai, halba, air asam jawa, garam dan gula secukup rasa sehingga pecah minyak. Setelah separuh pekat, masukkan ayam dan masak sehingga ayam masak.
- Keluarkan ayam dan renehkan kuah dimasak sehingga pekat.
- Bila siap, tuangkan kuah ke atas ayam dan dibakar atas bara api.
- Ataupun isi ayam yang masak juga boleh disiat dan diletakkan ke dalam pinggan. Kuah kemudian dituang ke atasnya.
No comments:
Post a Comment