25 June 2010

Puding Buih


Bahan-Bahan

  • 15g agar-agar
  • 3 cawan air
  • 3 biji putih telur
  • 150g gula pasir
  • ¼ sudu teh esen ros
  • ¼ sudu teh pewarna merah

Cara Memasak

  • Didihkan air dan masukkan agar-agar. Bila hancur, angkat dari api dan tapiskan.
  • Masukkan gula dan masak semula sehingga gula larut. Angkat dari api dan biar sejuk seketika.
  • Pukul putih telur sehingga kembang dan keras. Tuang agar-agar yang sejuk sedikit demi sedikit ke dalam adunan putih telur.
  • Masukkan esen ros dan pewarna merah. Pukul sehingga rata.
  • Tuangkan ke dalam acuan dan sejukkan.

Kuah Puding

  • 250g gula
  • 1 tin (410g) susu cair/sejat
  • Air sebanyak ½ tin susu
  • Sedikit esen vanila
  • Daun pandan – disimpul
Cara Memasak
  • Pukul bersama susu dan air. Tapis dan kemudian campurkannya bersama gula. Kacau sehingga sebati.
  • Masukkannya di dalam periuk bersama daun pandan dan masak di atas api kecil sehingga pekat. Kacau selalu supaya tidak bergentel.
  • Angkat dari api apabila sudah pekat dan tuangkan ke dalam mangkuk yang lain untuk disejukkan. Masukkan esen vanila

Cara Menghidangkan

  • Dihidang bersama satu tin buah koktail. Buah-buahan yang dibuang airnya boleh dituang ke atas agar-agar dan kuah puding. (Resipi drp Majlis Daerah Pekan)

No comments:

 

blogger templates | By Royal Pudding