05 February 2011

Temosa Raja


Bahan-bahan

  • 450g isi ayam – dipotong dadu kecil
  • ½ cawan santan pekat
  • 75g bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 15-20g lada kering
  • 2.5sm halia
  • 1 batang serai
  • 2 sudu besar biji ketumbar
  • ½ sudu besar jintan putih
  • ½ sudu besar jintan manis
  • 5 biji telur – direbus dan dihiris bulat
  • Garam dan gula

Untuk Pastri

  • 300g tepung gandum
  • 75g marjerin
  • 2 biji kuning telur
  • ½ cawan air

Cara memasak

  • Inti
    • Masukkan semua bahan-bahan kecuali telur yang dihiris ke dalam periuk dan masak sehingga pekat dan pecah minyak.
  • Pastri
    • Bancuh marjerin, kuning telur dan air. Masukkan tepung dan uli sehingga sebati. Ambil sedikit adunan dan canai nipis-nipis. Terapkan adunan kepada kepingan-kepingan yang bulat. Ambil satu daripada kepingan itu dan letakkan hirisan telur di atasnya, diikuti dengan sedikit inti dan tambah lagi sehiris telur di atasnya. Kemudian ambil satu kulit temosa lagi dan tutupkan ke atas inti tadi. Kelim bahagian tepi kulit temosa tersebut. Setelah siap, goreng dalam minyak panas yang banyak sehingga kekuningan.

No comments:

 

blogger templates | By Royal Pudding