07 August 2010

Kuih Tonjet


Tonjet is served either as an appetizer or a dessert, Kuih Tonjet is a traditional Pahang Malay dessert made entirely out of sweetened egg yolk. Another delightful dessert straight from the Royal kitchen of Pahang.



Bahan-bahan :

  • 15 biji telur besar – diambil kuning sahaja
  • 1kg gula
  • Daun pandan – disimpul
  • 5 cawan air

Cara memasak :

  • Masak gula bersama daun pandan dalam air sehingga pekat sedikit. Angkat dan tapis.
  • Pukul kuning telur sehingga kembang. Uji dengan menitikkan sedikit telur ke dalam air gula panas yang masih di atas api. Jikalau telur itu tidak boleh dibentukkan, pukulnya lagi.
  • Ambil sesudu teh adunan telur tadi dan tuangkan dengan perlahan ke dalam air gula yang mendidih. Ia akan berbentuk bulat. Ulangi proses sehingga adunan telur habis.
  • Biarkan ia masak seketika di dalam air gula sebelum diangkat.
  • Jika air gula menjadi terlalu pekat, tambah dengan air panas.
  • Picit dengan tiga jari supaya ia berbentuk tiga segi dan bertonjet.


Telur Belangkas
Another delightful dessert straight from the Royal kitchen of Pahang. Telur Belangkas is usually served as part of a set of desserts alongside the Kuih Tonjet and Jala Emas.

No comments:

 

blogger templates | By Royal Pudding