16 July 2010

Opor Daging


Bahan-Bahan :

  • 1kg daging
  • 70g rempah opor
  • 200g bawang merah
  • 25g bawang putih
  • 25g halia
  • 3g belacan
  • 50g serbuk lada kering
  • 5sm kayu manis
  • 4 kuntum bunga cengkih
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 4 biji buah pelaga
  • 50g asam jawa – dibancuh dengan 1 cawan air panas dan diambil airnya
  • 4-5 cawan santan
  • 2 batang serai – dititik
  • 100g kerisik
  • 1-1½ cawan minyak masak untuk menggoreng
  • Garam dan gula

Cara Memasak

  • Tumis bunga lawang, bunga cengkih, kayu manis dan buah pelaga sehingga naik bau.
  • Masukkan bawang merah, bawang putih, halia bersama serbuk lada kering dan belacan. Tumis sehingga wangi.
  • Masukkan daging bersama dua cawan air dan masak sehingga mendidih. Masukkan santan dan rempah opor dan biar mendidih sehingga daging empuk dan airnya kering sedikit sebelum kecilkan api.
  • Masukkan air asam jawa, serai dan kerisik.
  • Sesuaikan rasa dengan garam dan gula. Biar reneh sehingga sebati, kuah pekat dan keluar minyak.

No comments:

 

blogger templates | By Royal Pudding