19 July 2010

Urat Jati


Bahan-bahan

  • 30 biji telur
  • 425g gula halus
  • 2 sudu makan minyak sapi
  • 2 sudu makan tepung gandum

Cara memasak

  • Pukul telur seketika dan tapis untuk membuang pusat putih telur. Campurkan dengan gula dan pukul sehingga sedikit kembang.
  • Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur sehingga sebati. Gaul rata dan pastikan ianya tidak bergentel.
  • Masukkan minyak sapi. Gaul sehingga sebati.
  • Panaskan kuali leper yang tidak melekat dan sapu dengan sedikit minyak sapi. Tuangkan sesenduk adunan tadi ke dalam kuali dan buat seperti kuih dadar. Goreng sehingga kekuningan dan angkat. Ulangi sehingga semua adunan habis.
  • Susun dua atau tiga keping sekali. Gulung kemas-kemas dan potong bulat setebal 2.5sm.

No comments:

 

blogger templates | By Royal Pudding