07 January 2011

Ayam Golek Pekan

Bahan-bahan
  • 700g atau ½ ekor ayam
  • 50g air asam jawa
  • 1 biji buah keras
  • 2.5sm halia
  • 2.5sm kunyit hidup
  • 100g bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 1sm lengkuas
  • 10g lada kering
  • 2 batang serai – dititik
  • 2 cawan santan
  • 1 sudu teh halba
  • Garam dan gula

Cara memasak

  • Masak bahan-bahan kisar bersama santan, serai, halba, air asam jawa, garam dan gula secukup rasa sehingga pecah minyak. Setelah separuh pekat, masukkan ayam dan masak sehingga ayam masak.
  • Keluarkan ayam dan renehkan kuah dimasak sehingga pekat.
  • Bila siap, tuangkan kuah ke atas ayam dan dibakar atas bara api.
  • Ataupun isi ayam yang masak juga boleh disiat dan diletakkan ke dalam pinggan. Kuah kemudian dituang ke atasnya.
Sumber Majlis Daerah Pekan

No comments:

 

blogger templates | By Royal Pudding